Artikel TvOO: Versla de vier monsters die innovatie in je team blokkeren
Innovatie in teams wordt vaak onbewust geremd door vier “monsters”:
- Het 👾Weetmonster,
- het 🔱Datakwaad,
- de 🐲Doeldraak
- en het 👻Nutspook.
In dit artikel voor het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties (TvOO) analyseer ik hoe deze monsters ontstaan, welke impact ze hebben op creativiteit en hoe je ze te lijf kan gaan. Ik laat zien hoe protocollen en gevestigde denkpatronen innovatie kunnen beperken en benadruk het belang van experimenteren, falen en leren in een psychologisch veilige omgeving. Het artikel biedt praktische inzichten uit de praktijk en literatuur en geeft strategieën voor leiders en teams om innovatie duurzaam de ruimte te geven.
- Artikel: www.professioneelbegeleiden.nl/versla-de-vier-monsters-die-innovatie-in-je-team-blokkeren
- TvOO 2024-04, november www.professioneelbegeleiden.nl/routine-november-2024
TvOO is een toonaangevend onafhankelijk vakblad op het gebied van Human Resource Development en Learning & Development. tvoo.nl
Dit artikel was niet mogelijk geweest zonder de bijdragen van:
- Mijn verpleegkunde-studenten Deborah, Alice en vele anderen waar ik een dagdeel mee mocht lopen (observatie onderzoek), zie mijn eerdere artikel “Er gebeurt hier nooit wat” en waar ik de uitdagingen voor het innoveren op de werkvloer heb ervaren.
- De Deep-monstering workshops met Yasser Ballemans, Eva den Heijer en Hannie van den Bergh waar ik gaandeweg ontdekte wat de monsters in innovatie kunnen zijn: Zie mijn artikel over “Onbekend“.
- Mijn voormalig leidinggevende Benno Smit (Team Agis online, 2011) die toen al mooi verwoordde: “Faciliteer je medewerkers. Maak het zichtbaar. Neem kleine stapjes.”
- De support en inspiratie van Jeroen Hendrikse met zijn boek ‘combifuncties’ en Boekenclub ‘gele kanarie’ (vanaf 5 dec ook als boek, zie Linkedin post
- Mijn kunstacademie oud-klasgenoot Daan Roosegaarde’s idee voor de Ja-Maar-stoel.
- Mijn basisschool-klasgenoot Kars Veling met het idee van zijn bedrijf Q42 voor het concept Passietijd.
- Mijn coach Irene van Peer die mij begeleidt bij het afstuderen aan de HKU Master Crossover Creativity die altijd zegt: “Trust the Process“.
- Mijn teamleider CHE Anneke Smits-Luth voor de support in de vele ballen die hoog te houden zijn in docentschap, studentschap en ondernemerschap.
- Mijn geliefde Marije die deze ambities altijd sterk steunt en me helpt reflecteren.
Ik ben Marnix Bras en naast Innovatiebegeleider ook docent Innovatie en Design aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) voor HBO-ICT, Verpleegkunde en Social Work en onderzoeker en student Master Crossover Creativity (MCC) aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Ik onderzoek het innovatief vermogen van verpleegkundigen en deed hiervoor participatief observatieonderzoek in verpleeg- en ziekenhuizen en in de thuiszorg. Momenteel vertaal ik dat naar de benodigde mindset en onderzoeksparadigma. In docentprofessionalisatie bij Social Work docenten onderzoek ik de benodigde paradigma-verschuiving voor innovatie en ontwerpgericht onderzoek.